6 bekas Ahli Parlimen BERSATU kekal wakil rakyat

Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN), mengumumkan perkembangan terbaru pada sidang media di Dewan Rakyat hari ini. Enam ahli Parlimen yang disebutkan adalah Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Datuk Dr. Suhaili Abdul Rahman (Labuan), Zahari Kechik (Jeli), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), dan Datuk Dr. Zulkafperi Hanapi (Tanjong Karang).

Muhyiddin menegaskan bahawa alasan yang dikemukakan oleh Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, adalah dangkal dan tafsirannya mencemarkan Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Muhyiddin, BERSATU telah menerima surat bertarikh 9 Julai 2024 dari Speaker Parlimen yang menyatakan bahawa tidak berlaku kekosongan kerusi di bawah Perkara 49A Perlembagaan Persekutuan untuk keenam-enam kerusi bekas ahli BERSATU tersebut. Perkara 49A(1)(a)(ii) menyatakan dengan jelas bahawa kerusi ahli Dewan Rakyat akan menjadi kosong jika ahli tersebut tidak lagi menjadi anggota parti politik setelah dipilih ke Dewan Rakyat sebagai anggota parti tersebut.

Beliau menjelaskan bahawa keenam-enam ahli Dewan Rakyat tersebut tidak lagi menjadi ahli BERSATU berdasarkan peruntukan perlembagaan BERSATU. Di bawah Seksyen 18C Akta Pertubuhan 1966, apa-apa pentafsiran perlembagaan parti politik adalah muktamad dan konklusif.

Muhyiddin menekankan bahawa Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) BERSATU telah memutuskan bahawa keenam-enam ahli Parlimen tersebut terhenti keahliannya. Beliau menegaskan bahawa pentafsiran BERSATU terhadap perkara ini adalah muktamad dan tidak boleh dicabar, dirayukan, dikaji semula, dibatalkan, atau dipersoalkan.

Beliau menyatakan bahawa keputusan Speaker bercanggah dengan peruntukan undang-undang dan bertindak di luar bidang kuasanya dalam membuat tafsiran yang salah. Hanya mahkamah yang mempunyai bidang kuasa untuk mentafsirkan Perlembagaan Persekutuan.

Muhyiddin juga berkongsi bahawa alasan yang dikemukakan oleh Speaker terhadap Suhaili adalah remeh, dan Speaker enggan mengisytiharkan kekosongan kerusi setelah Ahli Parlimen Labuan itu memulakan tindakan mahkamah, yang juga melanggar peruntukan Perlembagaan BERSATU.

Sehubungan itu, BERSATU memutuskan untuk melantik beberapa pakar perundangan untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi menegakkan Perlembagaan Persekutuan dan BERSATU. Muhyiddin turut mengesahkan kemungkinan mengemukakan usul dalam sesi sidang Dewan Rakyat esok untuk merayu keputusan tersebut.