10 Syarikat dipanggil KPDN Berkaitan Kenaikan Harga

Sebanyak 10 syarikat yang menaikkan harga barang dan perkhidmatan dipanggil untuk memberi penjelasan mengenai kewajaran tindakan tersebut. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali, berkata notis ini dikeluarkan di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 terhadap tiga syarikat dari sektor pengangkutan, pembinaan, dan empat lagi dari sektor minuman serta sewaan jentera.

Empat syarikat yang terlibat sudah mendapat kelulusan fleet card tetapi tetap mengeluarkan notis kenaikan harga. Dua syarikat telah dipanggil semalam dan selebihnya akan dipanggil mengikut jadual. Enam syarikat lagi mempunyai kenderaan yang tidak termasuk dalam Skim Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) 2.0.

Setiap syarikat diminta memberikan dokumen berkaitan untuk analisis pencatutan. Kegagalan hadir boleh dikenakan penalti di bawah Seksyen 57 Akta 723. Armizan memberi amaran agar tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dan perkhidmatan dengan elemen pencatutan. Pihak yang melakukan manipulasi harga akan dikenakan tindakan tegas di bawah undang-undang yang dikuatkuasakan kementerian, terutama di bawah Akta 723.