Pilih Untuk Pertahankan Saudara Islam Uighur, Peminat Bola Sepak di China Minta Mesut Ozil Dibuang Arsenal

Tidak gentar untuk bersuara pemain bola terkenal dunia Mesut Ozil baru-baru ini tidak berselindung menolak kekejaman China terhadap saudara Islam etnik Uighur di Xinjiang.

Bagaimanapun keberanian pemain tengah Arsenal ini mendapat reaksi berbeza kerajaan dan pengguna laman sosial Weibo negara itu.

Selain Stesen penyiaran kerajaan China, CCTV menarik balik siaran langsung perlawanan antara Arsenal dan Manchester City . Pengguna laman sosial Weibo juga turut dilihat menunjukkan rasa tidak puas hati apabila menggunting baju pasukan Arsenal selain meminta agar pemain berketurunan Turki itu dibuang.

Sementara itu persatuan Bola Sepak China, juga memberitahu kenyataan yang dikeluarkan Ozil tempoh hari turut mengecewakan peminat di China yang sebelum ini menyokongnya.

Sementara itu pada Sabtu lalu melalui laman Twitter, Ozil melepaskan ciapan peribadi bagaimana dia kecewa dengan apa yang melanda penduduk Islam di negara itu.

“Al-Quran dibakar, masjid ditutup, sekolah Muslim diharamkan. Ulama dibunuh satu per satu. Saudara se-Islam dihantar ke kem.

“Muslim tidak bersuara. Suara mereka tidak kedengaran,” menurut Ozil dalam tulisan di Twitter dalam bahasa Turki, kelmarin.