Mungkin najis terlalu bernilai, Kim Jong-un ada tandas dalam kereta

PEMIMPIN Tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un dikatakan membawa tandas peribadi beliau ke mana-mana sahaja kerana tidak mempercayai tandas awam.

Lebih mengejutkan, diktator Korea Utara itu didakwa memiliki kemudahan membuang air di dalam setiap kenderaan miliknya dan hanya akan menggunakan tandas sendiri  setiap kali berada di luar kediaman, lapor Kosmo.

Menurut sumber, Jong-un berkelakuan demikian kerana ingin memastikan najisnya dilindungi dan tidak disentuh, malah dilihat oleh sesiapa.

“Tandas dalam keretanya juga dikawal ketat oleh pengawal keselamatan dan sesiapa yang ditahan menggunakan kemudahan itu boleh dihukum bunuh.

“Mungkin ada maklumat rahsia mengenai tahap kesihatan yang boleh diketahui jika najisnya jatuh ke tangan orang luar,” menurut sumber.

Beberapa tahun kebelakangan ini, tahap kesihatan Jong-un menjadi topik hangat selepas berat badan pemimpin tersebut turun dengan mendadak.

Pakar-pakar  kesihatan dunia pernah meramalkan Jong-un yang memiliki berat badan obes 139 kilogram dengan ketinggian yang agak rendah, berisiko mendapat serangan jantung pada bila-bila masa sahaja.

Sumber: Kosmo